Full STEAM Ahead

June 10, 2017 at 6:57 pm (MATH, News, Science)

Full STEAM Ahead

Thank You Lowes

The idea behind project Full STEAM Ahead is to renovate an existing classroom into a full functioning lab encompassing areas of science, technology, engineering, art, and mathematics (STEAM). The STEAM lab will serve as a hub for all elementary grade levels offering students an opportunity to create, explore through hands-on experiences, and develop critical thinking skills. The lab will be a meeting point for science clubs (robotics, environmental stewards, marine biologists, and horticulturalists). This lab will provide professional development for staff allowing homeroom teachers, specialized educators, and the STEAM facilitator to blend teaching styles and correlate on the development of lessons and activities related to the elementary curriculum-standards, as well as create cross-curricular strands allowing grade levels to intermingle on similar topics and provide a greater depth of learning. The STEAM lab will provide educators the opportunity to co-teach and students alternative methods to learn from one another. One of the STEAM lab’s objectives will fulfill multiple facets of learning. This being that all students have access to various forms of technology in which they can voice their findings and discoveries on social media platforms, learn to code and operate robotics, track and record data for the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) and the Global Learning and Observations to Benefit the Environment (GLOBE) Program, while also being able to explore by means of interactive digital labs, and supplementing as a resource for research. Another objective is for our students to increase their understanding in science and mathematics and become proficient learners in these areas. Overall the goal of this renovation project is to have each student increase their appetite for one of the many fields science has to offer, and peak those interests by supplying these young inquisitive minds with an environment that engages and stimulates.

 

The vision of this renovation will host a recording studio for students to express themselves artistically by way of digital medium.  Students will have the ability to podcast, create digital content such as videos, or design augmented reality aurasmas. A dark room will be constructed for vermiculture study. An interactive whiteboard and projector will be allow for students to research while simultaneously manipulate digital labs.  Storage will be added to house robotics, manipulatives for math activities, along with science equipment.  Pegboard walls and removable crates will be wall mounted to aid in the utilization of maximum space for storing equipment and tools.  A chemical storage cabinet will be wall mounted to keep non consumable materials safely secure and out of reach when not in use.  A recessed wall mounted pull down eye rinse will be included as an added safety measure.  A display section will be created to bear experiments and projects, as well as hold ecosystems such as terrariums and aquariums (salt and fresh water) for observation.  A magnetic wall will be installed for exploratory learners, and a track will be fixed to the ceiling operating a moon model as it travels on the orbital path.  The ceiling tiles will each be painted to match the periodic table along with examples of how each element is used as a human resource.  PVC pipe will be mounted and run along the lab for students to explore auditory senses and manipulate sound energy.  For shelving of science related books, we will have a builtin tree shaped bookcase.  To maintain debris awareness, an acrylic container will be fixed to a wall.

Timeline

June 7th, 2017 Lowe’s Home Improvement (Cape Carteret Branch) presented the $50, 852.21 grant to begin renovation of our classroom into a functional STEAM (science, technology, engineering, art, math) lab.  News footage is below.

WNCT Channel 9

Carteret Time News Article

June 13th, 2017 Lowe’s Volunteers come to prime and paint the classroom Sonic Blue.  The before . . .

The during . . .

Lowe’s volunteers Liz and Lisa primed the walls covering the once purple, eggshell white, and dark blue cinder blocks.  I scraped liquid nail that once held the bulletin board (which will be moved to the opposite side of the classroom)  and removed the bathroom railings and dispensers (these were sent back to Central Office HQ).  Also on this day our friend Al Sirkin from ENC Creations (ENC-Creations via instagram and twitter) stopped in to measure the section where the magnetic wall will hang.  The plans for the magnetic wall will be to bend the metal around corner of the wall to the storage room (see pic of Lisa priming blue wall below), paint it black, punch out spots for the door stop and air control box, and cut terms; magnetic, attract, repel, iron, ore, and +, – symbols at the top of the wall.  There will also be a rubber edge run along the side of the metal to prevent kiddos from cutting themselves.  Lowe’s  customized a tree bookcase which is in the first stages of development.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: